CQC rendszerbemutató a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Október 13-án a Honvéd Zrínyi Sportegyesület szervezésében interaktív rendszerbemutató foglalkozást tartottunk a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karos hallgatói részére.

A tisztjelöltek megismerkedhettek a Force Necessary / CQC közelharci rendszer eredetével és felépítésével. Betekintést nyerhettek a rendszer katonai divíziójának defenzív és offenzív közelharci és intézkedéstaktikai alkalmazásaiba.

A pusztakéz, kés és bot modulok esetén tipikus példákat láthattak védekező és támadó felhasználási módokra, illetve, hogy a rendszer bizonyos alapelveivel hogyan lehet lefedni az ilyen szituációk döntő többségét. Hogy a rendszer hatékonyságát és emellett viszonylag könnyű elsajátíthatóságát szemléltessük a hallgatóknak lehetőségük nyílt néhány, elsőre összetettebbnek tűnő technika kipróbálására, mely során közel hibátlan végrehajtásokat láthattunk. Egy kíváncsi jelentkező saját maga is meggyőződött néhány elvezetési és kényszerítő technika hatékonyságáról.

A bemutató során a hallgatók példát láthattak arra is, hogyan lehet társsal hatékonyan együttműködve beavatkozni közvetlen életveszélyt jelentő és sérüléssel is járó szituációba úgy, hogy a támadó is kontrol alá kerüljön és a sérült is azonnali ellátásban részesüljön, mindezt rövid idő alatt.

A lőfegyvereket érintő modulban a tisztjelöltek elsősorban arra láthattak példákat hogyan tudják megvédeni saját fegyverüket, illetve hogyan tudják közelharci eszközként alkalmazni, hogy ezzel lehetőségük nyíljon a szükséges időt és távolságot megszerezni egy esetleges fegyverhasználathoz.

A bemutató ízelítőt adott a rendszer komplexitásából és a modulok átjárhatóságából, melynek elsajátítására minden érdeklődőnek lehetősége nyílik budapesti edzéseinken.

Fotók: Magyar Melinda Magdaléna, Fehér Alexandra