Force Necessary – GUN!

Október első hétvégéjén tartottuk „Stressfire I.” tréningünket, amely során a résztvevők mélyebb betekintést nyerhettek a rendszer lőfegyveres részébe. Az egész napos, komplex közelharci és lövészeti tréning témája a lőfegyverhasználatot jellemzően megelőző erőszakos szituációk kezelése és a helyzetgyakorlatokhoz kapcsolódó éleslövészeti feladatok végrehajtása volt.

A nap első felében a résztvevők két csoportban dolgoztak a biztonsági szabályok maximális betartásával, egymástól fizikálisan is elhatárolva. A közelharci tréning keretében olyan témakörök kerültek feldolgozásra, mint a saját fegyver megóvása és az elővétel lehetőségének megteremtése egy és többtámadós helyzetekben, továbbá fegyvertelen és felfegyverzett ellenféllel szemben. A lövészeti foglalkozás keretében a kezdő lövők elsajátították a biztonságos fegyverkezelés és a statikus, valamint dinamikus lövészet alapjait. A gyakorlott lövészek pedig egy sokkal dinamikusabb, készségfejlesztő tréningen vehettek részt.

A nap második felében a teljes csoport részvételével folytatódott a közelharci képzés, amely során a délelőtt elsajátított technikák sokkal intenzívebb, alkalmazásként való végrehajtására terelődött a hangsúly. A lövészet a különböző szituációk és feladatok egyéni végrehajtásával folytatódott. Mivel a végrehajtáshoz a CQC edzés közben véletlenszerű sorrendben lettek szólítva a lövők, a folyamatos fizikai terhelés mellett a mentális feszültség is megjelent. Ezt feladatonként és egyéni felkészültségtől függően olyan tényezők is nehezíthették, mint a lőállásba lépés előtt egyperces intenzíven végrehajtott ütőpárnázás, fekvőtámaszok, célanyagon előre nem jelzett módon elhelyezett rendőrjelvény vagy a rendkívül kényelmetlen testhelyzetekbe kényszerülés a lövéshez egy adott fedezék mögött.

A folyamatos fizikális és mentális fáradás ellenére képzésen résztvevők minden feladatott maximális fegyelmezettséggel és teljesen biztonságosan hajtottak végre.

A képzés helyszínét a mogyoródi ZEN Sport lőtér biztosította.

Fotók: Kovács Rebeka