Harcos Horány! – I. Force Necessary C.Q.C. tábor

Családias hangulatban került megrendezésre az első C.Q.C. edzőtábor. A háromnapos foglalkozás célja a katonai közelharci rendszer alapjainak széles körű bemutatása, mélyítése, valamint kitekintés a módszertanában rejlő lehetőségekre.

A péntek a pisztolyokról szólt. Ahogy a rendszert ismerők vagy a rendszeresen edzésre járók már tudhatják, a CQC egyedi gondolkodásmódra késztet. Nincs ez másképp a tűzfegyverek esetében sem. Az első napon a tábor résztvevői megismerkedhettek a lőfegyver, mint közelharci „hidegfegyver” használatával. Ugyanakkor gyakorlásra kerültek olyan pusztakezes megoldások is, amelyek segítik a sérülésmentes, fizikai kontaktust alkalmazó konfliktuskezelést olyan esetekben is, amikor a klasszikus három kérdést követően az agresszor részéről kerül elő egy pisztoly.

A második napon a kések kerültek középpontba. Szombaton a résztvevők megismerkedtek a késhasználat alapelveivel és technikáival, valamint az ehhez kapcsolódó elméleti háttérrel. Az előző nap gyakorlataira építkezve elsajátíthatták a CQC rendszer hidegfegyveres technikáinak precízebb mozdulatait, egyúttal megvilágításba került a rendszer különböző moduljainak magas fokú átjárhatósága is. Megtapasztalhatták azt is, hogy a kés kis gyakorlással is milyen szellősen játékos és könnyeden gyors, ugyanakkor pontos és hatékony önvédelmi, közelharci eszköz tud lenni. Ezzel párhuzamosan a tréning kitért azokra a szituációkra, amikor fegyvertelenül kell szembenézni egy ilyen hatékony és veszélyes eszközzel és felkészítette a gyakorlókat az ilyen helyzetek kezelésére.

A tábor utolsó napján az ütőfegyverek témakörével ismerkedtek a megjelentek. Bottal és bothoz hasonló hosszú fegyverekkel számos harcművészeti ág foglalkozik. Amiben ezektől a Hock féle CQC rendszer eltér az a szemléletmód. A mozdulatok formai szépségével szemben az a praktikum kerül előtérbe, ami 40 év hivatásos szolgálat tapasztalatain alapszik. A rendvédelmi szervek által is kedvelt klasszikus bot, gumibot, teleszkópos bot mellett az olyan improvizatív eszközök, mint például egy vascső, talpas hamutartó vagy kerékkulcs is mind hasonló elven használható. Ezekkel az elvekkel és alapvető alkalmazásokkal ismerkedhettek meg vasárnap a részvevők, egyúttal elsajátíthattak egy újfajta látásmódot is.

Egyedi gondolkodásmód, precizitás és az elrettentő erő képessége. Három olyan tulajdonság, amit szinte észrevétlenül, lépcsőzetesen felépített gyakorlatokon és alkalmazásokon keresztül fejleszthettek a tábor résztvevői. Az oldott tábori hangulatra jellemző, hogy a szeminárium tematikája mellett végig lehetőség nyílt a gyakorlás közben felmerülő szakmai kérdéseket feltenni. A válaszokon keresztül pedig az érdeklődők betekintést nyerhettek a CQC rendszerének sokszínűségébe.

A tábor alatt a stílus gyakorlóinak lehetőségük nyílt a vizsgára. A befektetett energia és a kemény munka gyümölcseként volt sikeres tanulói szintvizsga, valamint két instruktornak is lezárult a több hónapos oktatói felkészülése és megmérettetése is. Ezúton is gratulálunk a sikeres vizsgázóknak!

Bízunk benne, hogy az első, hagyományteremtő CQC tábor után jövőre még többen és még jobb hangulatban tölthetjük közös edzéssel ezt a három napot!