Karambit – No rules

karambit cover

Márciusi karambit szemináriumunkon, mint az elnevezése is mutatja nem az eszköz elegáns és harcművészi használatáé volt a főszerep. Ezúttal a brutális hatékonyság és a fenyegetések minél gyorsabb felszámolása került fókuszba.

A szűk körben megtartott szeminárium bár kapcsolódott a korábbi karambitos tréningjeinkhez, az sem került hátrányban, aki először találkozott ezzel az egzotikus eszközzel.

A tréning a megszokott módon alapozással kezdődött. Mi a karambit történeti háttere, mitől különleges, miért hasznos, milyen hordmódjai vannak vagy mire érdemes figyelmet fordítani vásárláskor mielőtt elcsábítana minket egy aktuálisan divatos példány

Az elméletet követően begyakorlásra kerültek az alapvető mozdulatok és mozdulatsorok, ami a tapasztaltabb résztvevők számára is segített a korábban tanultak felelevenítésében, továbbá a kezdő résztvevőket is viszonylag rövid idő alatt fel tudtuk emelni arra a szintre, amin már összetett gyakorlatokat lehet végrehajtani.

A szeminárium második szekciójában, a gyorsan tanulható és univerzális mozdulatokra építve, a résztvevők megismerkedtek a karambit sajátosságaiból, különleges formájából adódó egyedi technikákkal. Mivel a Force Necessary oktatási módszereit igen átgondoltak, még azoknak sem okozott követni és végrehajtani a bemutatott mozdulatokat, akik először találkoztak ezzel a késsel vagy a mozgásformával. Mivel a technikák és kombinációk az emberi test természetes mozgására épülnek, valójában semmi újat nem kellett tanulniuk a résztvevőknek, csupán logikusan alkalmazni a megszokott mozdulataikat és adottságaikat.

A technikai alapozást követően a foglalkozás harmadik részében kerültek elő azok a katonai közelharci megoldások, amelyekre a szeminárium címe is utalt. A nap első felében megszerzett ismeretek konkrét támadástípusok elhárítására alkalmas megoldásokká álltak össze. A résztvevők könnyed de mozgalmas keretek között gyakorolhattak – a teljesség igénye nélkül – olyan dolgokat, mint az elvezetések, különböző távolságú és dinamikájú támadások elhárítása, földre vitelek, kényszerítések és támadó semlegesítés.

A nap végére a résztvevők megtapasztalhatták, hogy a karambit milyen sokoldalú eszköz. Továbbá azt is, hogy az elsőre követhetetlennek tűnő karambit technikák, amiket akár olyan filmekben mint a Raid vagy a John Wick láthatunk, egy jól felépített tréning végére valójában bárki számára elsajátíthatók.