Késharc és önvédelem katonáknak, rendőröknek

Katonáknak, rendőröknek, terrorelhárítóknak és a büntetés-végrehajtásban dolgozóknak tartott szemináriumot október első napjaiban Budapesten a rendőri-katonai közelharc egyik legavatottabb nemzetközi szakértője, Walter Hock Hochheim. A program egyik napjának oktatásába a honvedelem.hu is belepillantott.

Walter Hock Hochheim (képünkön) 1974-ig biztonsági őrként dolgozott különböző texasi bárokban, majd az amerikai hadsereg katonai rendőrségénél szolgált Oklahomában, később pedig Dél-Koreában. 1977-től 1996-os leszereléséig a texasi rendőrség állományában szolgált, azóta pedig amerikai politikusok, közéleti szereplők személyi védelmében vesz részt. Dolgozott többek között George Bush, Jimmy Carter és Rudy Giuliani stábjában is. Az amerikai haditengerészet, a légierő és a szárazföldi elitalakulatok ugyanakkor a mai napig számot tartanak szakértelmére a közelharc-képzés terén. Mindemellett rendszeresen utazik és képzéseket tart különböző katonai, rendőri egységek, illetve civilek részére szerte a világon. E „turné” alkalmával érkezett a magyar fővárosba is szeptember 30-án Juhász Zoltán si-fu (magyarán: mester) meghívására.

A magyar wing chun mester szintén több fegyveres testület állományának tartott továbbképzéseket az elmúlt évek során. „1996-ban hallottam először Hock késharc-kiképzői múltjáról”, mondja kérdésünkre Juhász si-fu, és hozzáteszi: az év elején már csak ez az egy hétvége volt szabad Hochheim mester naptárában. „Korábban én is oktattam a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság dolgozóit, illetve a Nemzetbiztonsági Hivatal szolgálatában állókat, de a Rendőrtiszti Főiskolán és a szolnoki katonai alakulatoknál is tanítottam közelharcot, fegyveres közelharcot”, mondja, hozzátéve: úgy látta, igen hasznos lenne, ha az amerikai oktató Magyarországon is továbbképzéseket tartana az érdeklődők számára.

A budapesti szemináriumon Walter Hock Hochheim elsősorban a késharc és a kés elleni védekezés technikáinak területén mutatta be rendszerének alapjait. Nem meglepő módon a szemináriumon részt vevők jelentős része valamely fegyveres testület tagjaként érkezett a továbbképzésre: katonák, rendőrök, terrorelhárítók és büntetés-végrehajtási dolgozók egyaránt szép számmal jelentek meg a négy napon, hogy tovább csiszolják technikájukat, és új szemszögből is áttekintsék a jól ismert fogásokat. Kérdésünkre gyakorlatilag mindannyian, egybehangzóan azt válaszolták: rendkívül hasznosnak ítélték a részvételt.

„A munkánk során nagyon jól tudjuk hasznosítani az itt bemutatott ismereteket”, mondja Pálfi Imre büntetés-végrehajtási törzszászlós. „A szeminárium nagy előnye, hogy úgymond profiknak is az alapoktól kezdi az oktatást, és a leghatékonyabb, legműködőképesebb technikákat mutatja be úgy, hogy az a legegyszerűbben alkalmazható legyen. Egy rendőr vagy egy katona munkájában nincs helye varázslásnak: szimpla és hatékony technikákra van szükség. Ráadásul az itt látott technikák sokkal inkább kötődnek a jogszabályokhoz is, mint például amiket egy tradicionális harcművészeti edzés során elsajátítunk.”

„Az utcán dolgozom, és azt tapasztalom, egyre több bűnelkövető használ előszeretettel kést, egyéb fegyvert akár mások, akár a rendőr ellen is”, mondja Bótai János törzsőrmester. „Nagyon tudom ajánlani ezeket a technikákat úgy a rendőrök számára, mint például nőknek is a hétköznapi önvédelemhez. A legegyszerűbb és leghatékonyabb fogások kerültek elő – az utcára nem is kell más.”

„Minden harcművészetben fontos a nyitott szemlélet, és különösen az, ha az ember rendőr vagy katona”, mondja Támcsu Tibor, a Tactical Operational Combat önvédelmi rendszer hazai képviselője. „Inkább látásmódban, szemléletben jelentett sokat ez a négy nap, hiszen elsősorban nem a technikák terén tanultunk újat. Én magam is nagyon sok olyan új taktikai elemet tudok majd beépíteni a képzésbe például a rendőrségen. Hock rendszerét remekül tudja hasznosítani bárki: az is, aki civil és járatlan az önvédelemben, az is, aki épp kezdő katona vagy rendőr, netán avatottabb szakértő.”

Szintén megjelent a szemináriumon a hazai Krav Maga oktatás szakmai részét felügyelő Tal Kvores, aki a fegyveres alakulatok képzésén kívül a civil oktatásban is nagy tapasztalattal rendelkezik, korábban az izraeli hadseregben volt Krav Maga oktató. „Minden rendszerből lehet hasznos elemeket tanulni”, mondja azt firtató kérdésünkre, miért érezte fontosnak a részvételt. „A mi rendszerünk eleve dinamikusan fejlődik, így szükséges a folyamatos kitekintés más rendszerekre”, teszi hozzá Szabó Balázs instruktor. „Hock tematikája nagyon realisztikus és gyakorlatias, így hasonló alapelvekre épül, mint a miénk. A megvalósítás azonban természetesen minden rendszer esetében más és más.”

Az oktatás tehát négy napon át zajlott Budapesten, és a jövőben alighanem számos hazai katona, illetve rendőr találkozhat majd olyan elemekkel a saját képzése során, amelyeket oktatói Walter Hock Hochheim szemináriumáról „hoztak magukkal”.

Forrás: http://www.honvedelem.hu/cikk/kesharc_es_onvedelem_katonaknak__rendoroknek