Konfliktus felszámolás kezdőknek és haladóknak – Urban Combatives szeminárium 1. nap (beszámoló és képégalária)

Konfliktus felszámolás kezdőknek és haladóknak – Urban Combatives szeminárium 1. nap

Idén első ízben került megrendezésre az utcai önvédelemmel és erőszakos utcai támadásokkal komplexen foglalkozó, kétnapos Urban Combatives szeminárium, a budapesti klub és a Zero Range Harcművészeti SE szervezésében.

Az előképzettséget nem igénylő esemény célja egy részről az volt, hogy a lelkes érdeklődőknek bemutassa Force Necessary rendszer önvédelemre remekül használható alapjait, mindemellett a második nap végére már önmagukban is használható alapokat szerezzenek. A program ugyanakkor a témában már járatosak számára is tartogatott újdonságokat, így nem csupán elmélyíteni, szélesíteni is tudták ismereteiket. Emellett a tréning nem csupán a pusztakezes, de az eszközös önvédelem alapjaiba is betekintést nyújtott, mint például a taktikai toll és teleszkópos bot alkalmazása vagy az ESP intézkedéstaktikai rendszerén alapuló, hatékony gázspray használat.

A szeminárium első napja az abszolút kontrollált környezetbe helyezett alapozásról és a régi ismeretek felelevenítéséről szólt. A CQCG Hungary budapesti, tatamis termében, a résztvevők először a defenzív, azaz a fizikai kontaktust elkerülő elvekkel és testmechanikákkal ismerkedtek meg. Legyen szó pusztakezes vagy eszközös (például kés, sörösüveg, talpas hamutartó) támadóról, az egyik legfontosabb a helyzet felismerése és a biztonságos távolság tartása. Az első páros gyakorlatok segítettek ráhangolódni a nap további részére, valamint sikeresen bevezették a kezdőket abba a mozgáskultúrába, amit használniuk kellett a szeminárium végéig és aminek elsajátítása volt a legfőbb cél. A feladatok végrehajtása alatt a résztvevők több olyan kérdésre is megkapták a választ, ami arra irányult: mi a különbség harcművészeti és önvédelmi technikák között.

Az első nap második szekciójában a gyakorlatok szimulálták a konfliktus helyzetek előre haladását térben és időben. Ezekben a résztvevők számára bemutatásra került hogyan ismerik fel a veszély közelségét, a támadó esetleg rejtett fegyverét és milyen egyszerű, könnyen tanulható védekező technikákkal előzhetik meg a támadást vagy annak az elfajulását.
A következő lépés, a már megismert mozdulatokra, mozdulatsorokra épített olyan aktív védekező megoldások voltak, amelyekben már a megtámadott fél is képes eszközt használni, Például a támadótól megszerzett fegyvert vagy a saját kulcsból, öngyújtóból, tollból vagy akár egy sörösüvegből improvizált védekezésre alkalmas eszközt. Illetve bizonyos esetekben kifejezetten a támadó fegyverének megszerzése volt a cél, természetesen a hozzá kapcsolódó igen kiterjedt háttértudás és helyzetelemzési szempontok elsajátításával együtt.

A nap utolsó szakaszában a résztvevők betekintést kaptak egy olyan témakörbe is, ami rendszerint nem merül fel az átlagos önvédelmi képzéseken: hogyan dolgozzanak össze hatékonyan és biztonságosan egy felfegyverzett elkövetővel szemben. A tréning ezen szakasza olyan intézkedéstaktikai alapelvekre épült, mint a kommunikáció, feladatok megosztása és a támadás minél gyorsabb elhárítása. Mindezt egymás akaratlan veszélyeztetése vagy akadályozása nélkül. A képzés ezen részéhez kapcsolódó szituációs gyakorlatok nem csak a hivatásos szervek tagjainak, de minden önvédelem iránt érdeklődőnek segített elmélyíteni a nap folyamán megszerzett gyakorlati tudást.