Stop the Bleed

(Mert nem csak okozni, elállítani is tudjuk a vérzést)

2020 júliusában került megrendezésre alapszintű, taktikai vérzéskontrol tréningünk, mely komplexen egy SIM (simulated ammunition) szituációs gyakorlattal került összekötésre. A helyzetgyakorlatok tematikája döntően a hivatásos állományú résztvevők számára volt kialakítva.

A képzés során a résztvevők megismerkedhettek a súlyos vérzések kezelésének alapjaival, beleértve a nyomáspontok, a nyomókötések és a manapság rendkívül népszerű torniquet vagy TQ használatát és az ehhez szükséges eszközök sajátosságait. Elsajátíthatták továbbá azokat az anatómiai és traumatológiai alapismereteket, amik gyakran elsikkadnak, valójában azonban elengedhetetlenek ezeknek az eszközöknek a szakszerű használatához és a sérült megfelelő ellátásához. Ennek kapcsán számos, a témához kötődő téves elképzelés is eloszlatásra került. Hogy csak néhányat említsünk például az utángyártott kontra eredeti CAT TQ és az összehajtás és tárolás dilemmája vagy a „mítikus” izraeli kötszer valódi előnyei és hátrányai, illetve miért nem működik a sebesültellátás alapvető anatómiai ismeretek nélkül.

A gyakorlati modulban a résztvevőknek dinamikusan változó körülmények között, magas stressz alatt, taktikailag hátrányos szituációkat kellett megoldaniuk. Ezen felül végrehajtani a kapott feladatokat, elvégezni az ellátásokat és mozgatni a sérülteket, továbbá reagálni a váratlanul kialakuló helyzetekre. Ez nagyban segíti a problémamegoldó gondolkodás, a „critical thinking” kialakítását és a nyomás alatti helyes végrehajtások berögzülését.

A képzés során a résztvevőknek lehetősége nyílt a vizsgára és a Stop the Bleed certifikáció megszerzésére.

Mi a Stop the Bleed?

A Stop the Bleed mozgalmat 2015-ben az Amerikai Fehér Ház és a Belbiztonsági Hivatal (DHS) hívta életre, mely azóta nemzetközi szintűvé nőtte ki magát. A program célja eredetileg az volt, hogy minél több embert ösztönözzenek rá, hogy a megfelelő tudás és eszközök birtokában hajlandók és képesek is legyenek szakszerűen beavatkozni a súlyos vérzéssel járó vészhelyzetek esetén. Ezek a civil életben nem szükségszerűen jelentenek fegyveres incidenseket, de számolni kell annak a lehetőségével, hogy az utcai késeléstől a vadász-, munkahelyi vagy gépjármű balesetekig bármikor előfordulhat olyan traumás sérülés, aminek súlyos vérzés lesz a következménye.
Ilyenkor szerencsésebb esetben percekben, kevésbé szerencsés helyzetben csupán másodpercekben mérhető a kritikus mértékű vérveszteség elszenvedése. Emiatt nagyon fontos, hogy az aktuálisan helyszínen tartózkodók kontrolálni tudják a súlyos vérzéseket a magasabb szintű ellátó helyszínre érkezéséig.

Miért lényeges ez?

  • egy súlyos vérzéssel járó sérülés esetén akár 16-20 másodperc alatt bekövetkezhet az eszméletvesztés és 3 percen belül a teljes kivérzés
  • világviszonylatban megközelítőleg 5 millióan vesztik életüket valamilyen traumás sérülés következtében, amivel a negyedik helyen áll a rangsorban!
  • a kontrolálatlan vérzés egy olyan vezető halálozási ok traumás sérülteknél, amely nagyrészt megelőzhető lenne
  • vérzéses (hypovolémiás) sokkban évente 1,9 millió ember veszti életét világszerte

Mi az, ami a fentiek fényében életre hívta a STB programot és igazolja létjogosultságát?

A hivatalos katonai statisztikák szerint a hatékonyabb sebesültellátásnak köszönhetően 2005 és 2013 között az afganisztáni hadszíntéren gyakorlatilag a felére csökkent azoknak a súlyos sebesülteknek a száma, akik belehaltak a sérüléseikbe.

Ez pusztán annak köszönhető, hogy a megfelelő eszközök és felkészítés birtokában gyakorlatilag 90 másodpercen belül el lehet fogni a súlyos vérzéseket.
Azok számára, akik hivatásukból adódóan kiemelten kockázatos környezetben kénytelenek ellátni feladataikat, ez lényegében elengedhetetlen.

Érdeklődni lehet

+36-20-427-3948
isandor(dot)cqcghungary(at)gmail(dot)com